Dieta a endometrioza
Odpowiednia dieta nie wyleczy endometriozy, lecz pomoże zminimalizować występowanie objawów, a nawet zmniejszy ryzyko zachorowania. Prawidłowe odżywianie ma wpływ na stany zapalne, gospodarkę hormonalną, wzmocnienie układu odpornościowego oraz kurczliwość mięśni gładkich, oddziałuje także na nieprzyjemne objawy jelitowe endometriozy, które mogą manifestować się częstymi zaparciami, wzdęciami, biegunkami, bolesnym wypróżnianiem się.
Przy endometriozie do swojej diety warto wprowadzić:
- produkty bogate w antyoksydanty – pomagają regulować gospodarkę hormonalną, wzmacniają układ immunologiczny, a także mają działania przeciwzapalne. Do codziennego jadłospisu należy włączyć produkty zawierające witaminy E, C oraz β-KAROTEN. Szczególnie bogate w te składniki są owoce i warzywa – najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ wtedy posiadają najwięcej właściwości. Witaminę E dodatkowo znajdziemy w nasionach słonecznika, migdałach, olejach roślinnych. Najwięcej Β-karotenu zawiera marchew, a szczególnie świeżo wyciśnięty z niej sok.
- błonnik – wspomaga pracę jelit, zwłaszcza gdy pojawiają się nieprzyjemne objawy jelitowe, odpowiada za prawidłową gospodarkę hormonalną oraz obniża indeks glikemiczny diety. Podstawowymi pokarmami z wysoką zawartością błonnika to produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe (m.in. fasola, groch, soczewica). Warto również spożywać: suszone owoce, cytrusy, orzechy, porzeczki, maliny, jabłka, kasze i wiele innych.
- kwasy omega-3 – zmniejsza stany zapalne w organizmie charakterystyczne dla endometriozy, wspomaga układ odpornościowy oraz gojenie się tkanek. Do swojego jadłospisu warto dołączyć tłuste ryby morskie, tj. łosoś, makrela czy śledź. Kwasy omega-3 również można znaleźć w orzechach włoskich, oleju lnianym, nasionach chia lub jajkach.
- produkty fermentowane – korzystnie działają na prawidłowe funkcjonowanie jelit. Kefir, jogurty i kiszona kapusta to produkty, które powinny znaleźć się w diecie kobiety z endometriozą, której dokuczają także niektóre objawy jelitowe.
- żelazo – kobiety z obfitymi miesiączkami powinny zadbać w swojej diecie o produkty bogate w żelazo, ponieważ podczas menstruacji obniża się jego poziom w organizmie. Warto jeść: brokuły, kapustę, szpinak, jajka, fasolę czy ryż brązowy.
Czego należy unikać przy endometriozie?
Istnieją pokarmy, które mają negatywny wpływ na rozwój endometriozy i mogą nasilić występowanie objawów. Do produktów, które powinno się szczególnie unikać lub ograniczyć, należą:
- tłuszcze trans– spożywanie produktów, zawierających te tłuszcze zwiększają ryzyko powstawania stanów zapalnych. Należy unikać smażonych potraw, jedzenia wysoko przetworzonego typu fast food, gotowych posiłków lub wyrobów cukierniczych.
- alkohol – może zmniejszyć wchłanianie kwasu foliowego oraz znacznie obciąża wątrobę, tym samym wpływa negatywnie na gospodarkę hormonalną organizmu. Jednak lampka dobrego, czerwonego, wytrawnego wina jest dopuszczalna ze względu na dużą zawartość resweratrolu o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
- czerwone mięso – nadmierna ilość nie jest wskazana ze względu na trudności w trawieniu przez układ pokarmowy. Natomiast nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż czerwone mięso jest źródłem żelaza.
- kofeina – spożycie większej ilości niż dwie filiżanki kawy dziennie może podwyższać poziom estrogenów. Nadmierna ilość kofeiny wzmaga także krwawienia miesięczne.
- soja – jej spożycie może mieć wpływ na nasilenie objawów endometriozy ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów.
Kobieta z endometriozą, która chce wprowadzić zbilansowaną dietę powinna udać się do specjalisty w zakresie żywienia. Dietetyk jest w stanie dobrać odpowiednie produkty bogate w wyżej wymienione właściwości, które pomogą ograniczyć występowanie objawów endometriozy.
Dieta kobiet starających się o dziecko
Ekspert: Elżbieta Potentas, dietetyk, wspiera pacjentów z różnymi problemami zdrowotnymi, otyłością, w tym również parom borykającym się z problemem niepłodności.