Korzystaj z wiedzy naszych specjalistów
Powrót do artykułów

Dieta przy endometriozie - czy może pomóc w leczeniu?

W skrócie Endometrioza jest jedną z głównych przyczyn niepłodności dlatego kobiety chorujące na tę chorobę powinny zadbać o zbilansowaną i zdrową dietę, a tym samym utrzymać prawidłową wagę. Zmiana stylu życia, spożywanie odpowiednich produktów w naturalny sposób pomogą zredukować objawy choroby. Warto przy tym unikać pokarmów, które mogą nasilać symptomy.

Dieta a endometrioza

Odpowiednia dieta nie wyleczy endometriozy, lecz pomoże zminimalizować występowanie objawów, a nawet zmniejszy ryzyko zachorowania. Prawidłowe odżywianie ma wpływ na stany zapalne, gospodarkę hormonalną, wzmocnienie układu odpornościowego oraz kurczliwość mięśni gładkich, oddziałuje także na nieprzyjemne objawy jelitowe endometriozy, które mogą manifestować się częstymi zaparciami, wzdęciami, biegunkami, bolesnym wypróżnianiem się.

Przy endometriozie do swojej diety warto wprowadzić:

  • produkty bogate w antyoksydanty – pomagają regulować gospodarkę hormonalną, wzmacniają układ immunologiczny, a także mają działania przeciwzapalne. Do codziennego jadłospisu należy włączyć produkty zawierające witaminy E, C oraz β-KAROTEN. Szczególnie bogate w te składniki są owoce i warzywa – najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ wtedy posiadają najwięcej właściwości. Witaminę E dodatkowo znajdziemy w nasionach słonecznika, migdałach, olejach roślinnych. Najwięcej Β-karotenu zawiera marchew, a szczególnie świeżo wyciśnięty z niej sok.

Jesteśmy po to, by odpowiedzieć na Twoje pytania

SKONTAKTUJ SIĘ ZE SPECJALISTĄ Z WYBRANEJ KLINIKI:

Skontaktuj się z naszym specjalistą

Warszawa - Śródmieście
Phone icon +48 22 300 50 90
  • błonnik – wspomaga pracę jelit, zwłaszcza gdy pojawiają się nieprzyjemne objawy jelitowe, odpowiada za prawidłową gospodarkę hormonalną oraz obniża indeks glikemiczny diety. Podstawowymi pokarmami z wysoką zawartością błonnika to produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe (m.in. fasola, groch, soczewica). Warto również spożywać: suszone owoce, cytrusy, orzechy, porzeczki, maliny, jabłka, kasze i wiele innych.
  • kwasy omega-3 – zmniejsza stany zapalne w organizmie charakterystyczne dla endometriozy, wspomaga układ odpornościowy oraz gojenie się tkanek. Do swojego jadłospisu warto dołączyć tłuste ryby morskie, tj. łosoś, makrela czy śledź. Kwasy omega-3 również można znaleźć w orzechach włoskich, oleju lnianym, nasionach chia lub jajkach.
  • produkty fermentowane – korzystnie działają na prawidłowe funkcjonowanie jelit. Kefir, jogurty i kiszona kapusta to produkty, które powinny znaleźć się w diecie kobiety z endometriozą, której dokuczają także niektóre objawy jelitowe.
  • żelazo – kobiety z obfitymi miesiączkami powinny zadbać w swojej diecie o produkty bogate w żelazo, ponieważ podczas menstruacji obniża się jego poziom w organizmie. Warto jeść: brokuły, kapustę, szpinak, jajka, fasolę czy ryż brązowy.

Czego należy unikać przy endometriozie?

Istnieją pokarmy, które mają negatywny wpływ na rozwój endometriozy i mogą nasilić występowanie objawów. Do produktów, które powinno się szczególnie unikać lub ograniczyć, należą:

  • tłuszcze trans– spożywanie produktów, zawierających te tłuszcze zwiększają ryzyko powstawania stanów zapalnych. Należy unikać smażonych potraw, jedzenia wysoko przetworzonego typu fast food, gotowych posiłków lub wyrobów cukierniczych.
  • alkohol – może zmniejszyć wchłanianie kwasu foliowego oraz znacznie obciąża wątrobę, tym samym wpływa negatywnie na gospodarkę hormonalną organizmu. Jednak lampka dobrego, czerwonego, wytrawnego wina jest dopuszczalna ze względu na dużą zawartość resweratrolu o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
  • czerwone mięso – nadmierna ilość nie jest wskazana ze względu na trudności w trawieniu przez układ pokarmowy. Natomiast nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż czerwone mięso jest źródłem żelaza.
  • kofeina – spożycie większej ilości niż dwie filiżanki kawy dziennie może podwyższać poziom estrogenów. Nadmierna ilość kofeiny wzmaga także krwawienia miesięczne.
  • soja – jej spożycie może mieć wpływ na nasilenie objawów endometriozy ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów.

Kobieta z endometriozą, która chce wprowadzić zbilansowaną dietę powinna udać się do specjalisty w zakresie żywienia. Dietetyk jest w stanie dobrać odpowiednie produkty bogate w wyżej wymienione właściwości, które pomogą ograniczyć występowanie objawów endometriozy.

Skontaktuj się z naszym specjalistą

Ekspert Kliniki Bocian: Elżbieta Potentas,
dietetyk

Powiązane artykuły

image-undefined
Objawy endometriozy

Kobiety zmagające się z endometriozą mogą mieć różne objawy. Często są one podobne do objawów występujących w innych schorzeniach ginekologicznych, co utrudnia zdiagnozowanie choroby, zwłaszcza w początkowym stadium. Ponadto endometrioza latami może rozwijać się bezobjawowo, a nasilenie symptomów nie odpowiada stopniowi jej zaawansowania.

image-undefined
Wykrywanie endometriozy - badania

Diagnostyka endometriozy jest bardzo skomplikowana, gdyż nasilenie objawów nie zawsze odpowiada stopniowi zaawansowania choroby. Czasem zdarza się, że choroba wykrywana jest przypadkiem np. podczas operacji chirurgicznych. Tylko dobry specjalista jest w stanie odpowiednio ją rozpoznać.

Zobacz także