Co warto jeść przy zespole policystycznych jajników?
Zalecane jest spożywanie kilku małych posiłków złożonych ze świeżych, nieprzetworzonych i wysokiej jakości produktów. Podstawą żywienia kobiet z PCOS powinny być warzywa – szczególnie liściaste i zielone. Są one bogate w witaminy, błonnik oraz przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne. Do diety należy wprowadzić także owoce o niskiej zawartości cukru – truskawki, maliny czy też jeżyny.
Dodatkowo warto pamiętać o zdrowych tłuszczach, które pomagają regulować gospodarkę hormonalną. Znajdziemy je w:
- migdałach,
- awokado,
- oliwie z oliwek,
- siemieniu lnianym,
- tłustych rybach.
Wskazane jest również spożywanie mięsa oraz jaj, jednak jest ważne, aby były z zaufanego źródła. Korzystny wpływ mają także zboża bezglutenowe – np. komosa ryżowa, amarantus, proso.
Czego unikać w diecie przy PCOS?
W przypadku PCOS najważniejsze jest zrezygnowanie ze słodyczy i innych produktów z cukrem. Wskazane jest ograniczenie węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, np.:
- białego pieczywa,
- napojów gazowanych,
- niektórych owoców,
- niektórych kasz.
Ma to duże znaczenie przy insulinooporności, która często występuje przy PCOS. Z diety warto wyeliminować także przetworzoną żywność, jedzenie typu fast food, dania gotowe czy też produkty niskiej jakości.
Należy również ograniczyć tłuszcze omega-6 występujące m.in. w pestkach dyni, oleju słonecznikowym czy sezamowym, które działają prozapalnie. Ważne jest, aby nie stosować żadnych restrykcyjnych diet odchudzających i głodówek, które skutkują skokami cukru we krwi.